Catatan

PETUA HILANGKAN PARUT JERAWAT

Imej
Nak hilangkan parut boleh guna kulit kayu manis. Mula mula, tonyoh kulit kayu manis belakang lesung sampai jadi serbuk, kemudian sapu kat tempat berparut. Tak pasti kalau guna yang serbuk kayu manis tu sama ke tidak berkesannya kat parut. Tapi kalau tonyoh belakang lesung ni, memang menjadi.

Tapi kekangan masa tu membuatkan syima tak dan nak jadikan serbuk kayu manis tradisional way. Jam tu nak asah, jam tu nak jaga anak, memang sempat lah Faiq hembus serbuk tu.

Ini antara sebab syima amalkan Sustained Release (SR) Vitamin C Shaklee.  Nama pun sustained release, this Vitamin C dilepaskan secara berperingkat-peringkat untuk penyerapan maksima. Sebab kalau lebih, buah pinggang akan buang je lebihan Vitamin C tadi. Kapasiti yang diserap cuma 100mg je sejam. So membazir.


Dengan sebab tu juga, syima yang menghidap gastric forever ni, dapat makan SR Vitamin C dengan selamat tanpa asid burst.


Dan sifat SR ni, membuatkan Vitamin C ni lebih lama berada dalam badan untuk beroperasi. Sebab tu …

Homestay D'Teratai Pekan, Pahang

Imej
Misi nak clearkan galeri. Pastu baru teringat yang review homestay haritu tak buat lagi. Alahai...Bukan paid review pun, tapi rasa nak share sebab homestay ni murah, selesa buat orang orang yang nak menginap sekitar Pekan, Pahang.
Awal bulan hari tu, syima ada kenduri kahwin kat Pekan, Pahang, This is wedding side ibu. The bride syima panggil Tok Ma (actually mak fiza to me. tok ma to Faiq). Adik beradik ibu yang ke tiga terakhir. 
The first plan, kitorang 5 beradik just nak stay rumah Nenek je. Sebab dah dengar ura-ura, the others (sepupu) semua dah decide nak carik homestay. At the very last minute, ayah decide nak tidur hotel, jadi kami lima beradik kelam kabut lah nak carik homestay so that kitorang masih lagi satu rumah gitu konsep dia. 
Rezeki kitorang - ada homestay available walaupun booking a day before. 
Alhamdulillah the house is quite big. Dah jatuh tahap selesa sangat dah pun untuk kitorang yang ada 12 orang semuanya. 
Masa ni syima dengan ayah tengah tour rumah. Tuan ho…

Christmas at Melaka Part 1

Imej
Walaupun dah masuk 2017, syima tetap jugak nak update hal Melaka.

Its a unplanned short vacation to Melaka. Mana tak nya, masing masing tau cuti christmas Melaka mesti sesak. Town kecik penuh dengan tourist luar and dalam. Termasuk lah ioolss (-_-)
Rezeki bercuti kali ni pun sebab nak test drive kereta baru. Saja nak cepatkan mileage naik. Boleh cepat cepat merasa service kereta baru. Kahkah
Disebabkan unplanned dan bertembung pulak dengan cuti khas, hotel jangan nak harap ada ye. Kelam kabut syima carik hotel. Demand tinggi pulak tu, nak hotel yang walking distance aje dari mana mana (A'Famosa etc). Syima kan bakalan menggendong Faiq Iman and ayah dia belum tentu rajin nak jalan jauh jauh.
Gerak dari Wangsa Maju around 9 am..expected akan arrived before lunch hour. Amik kau sampai area Pantai Klebang pun jam 2. Terasa seperti balik kampung Pahang terus. Semua gara gara jalan jem kat highway, and waze suruh ikot jalan kampung kalau nak avoid kenderaan yang begitu kura kura sekali…

PETUA SAKIT GIGI KETIKA HAMIL

Imej
Ya Allah!!! Sengsara gile kot kalau sakit gigi masa pregnant. Sakit berdenyut tapi tak boleh nak cabut. Nak makan pain killer rasa takut pulak.

Apa je solution yang ada kalau sakit gigi masa pregnant eh?

Syima senaraikan petua yang syima pernah cuba tau.

💊 sumbat bunga cengkih pada gigi berlubang

💊 letak minyak cap kapak pada gigi sakit

💊 sapu minyak gamat pada bahagian sakit

💊 kumur air garam

💊 sumbat habatussauda pada gigi berlubang

💊 tempelkan bawang putih


Sakit gigi ketika pregnant ni sebenarnya tanda kalsium makin menyusut. Ye lah baby nak kalsium untuk pembentukan tulang. Yang mak pulak nak maintain kekuatan tulang. Jadi kalsium intake tu terbahagi dua.

Sebab tu masa pregnant kena ambil kalsium.

Dapat pulak mak mak yang langsung tak boleh telan susu, tak boleh amik susu bergula..

Jadi, pil kalsium adalah jawapan yang terbaik tau.

Shaklee ada pil kalsium ni. Nama nya OSTEMATRIX.

OSTEMATRIX sumber terbaik kalsium untuk ibu hamil.

Nak beli?

Whatsapp syima ;p
018-3252507

FB h…

self reminder : hendak seribu daya

Imej
Sebenarnya hendak seribu daya tak hendak seribu dalih tu betul. Dulu masa darjah 3, aku beria xnak amik exam lompat tu. Sanggup bermati matian fail kan paper math so that aku xlayak g exam lompat. padahal aku power math masa tu..kalau power camne aku failkan paper math? hehehehe hendak seribu daya kan? Aku bantai xjawab separuh soalan. kahkah
Tp last last aku xsuka environment darjah 4, sebab kawan kawan best dah pergi naik darjah 5. Masa PMR plak, aku stress aku nak keluar dari aliran sekolah harian. Aku nak rasa masuk asrama nak rasa berdikari konon nya. So aku pulun habis habisan. Habis semua kelas tambahan aku join. Ape je yg free masa tu aku amik supaya mak pak aku xterbeban. Pegi sek kol 630 pg sebab malas jln kaki so kena tumpang ayah yang nak pergi kerja. Balik rumah around 630 ptg sebab after kelas tambahan lepak kantin siapkan homework plak. Gigih x aku? Hendak sangat masuk asrama kan. haruslah gigih
Alhamdulillah result layak masuk MRSM. Usaha sendiri aje naik turun bas g …

Pengalaman aku dengan ketagihan gadget anak aku

Aku bukan anti smartphone. Sebab rumah aku ni sendiri ada 3 bijik smartphone. Padahal orang yang guna nya ada 2 aje. Apetah lagi dengan anti-tv anti-pc. Sebab semua ni akan on almost 20 hours per day. As a work at home mother, aku tak lari dari guna alat alat ni sebab nak communicate guano takkan nok utuh surak ye dok?

Bila viral pasal artikel acik jiji (please read here if you havent) aku rasa aku nak share jugak pengalaman aku. Pengalaman aku dengan anak aku sendiri : Faiq iman dan apa yang aku nampak pada Nur Hana Humaira, anak buah aku.

Aku mula dengan hana dulu. Sebab hana bukan anak aku (mati la kalau mak dia baca ;p) mbhahahahaha.

Hana
Hana, anak kepada mak yang bekerja shift. So hana banyak didedahkan kepada smartphone. Kebiasaannya masa nak makan, masa mak dia nak buat house-chores, masa mak dia makan kat kedai makan, masa mak dia nak tido sebab kerja esok pagi tapi anak tak nak tido lagi. 
Dikala mak dia(adik aku) kerja, mak aku yang jaga. Masa mak aku jaga ni yang aku peras…

Anak lambat bercakap, salah siapa?

Imej
Dengan rasmi nya aku nak announce anak aku dah boleh bercakap. Tu pun lepas dia dah boleh sebut tutup as tutup, bukak as bukak. Yang pelat pelat tu okay lagi. Tapi kalau benda yang disebut tu cuma aku je yang paham, tu tak kira lah ye.
Age 1 year 11 months.
Ye lewat. Sebab anak lelaki. Anak perempuan lain cerita. Tapi ada satu lagi sebab ; SEBAB AKU. Mesti semua orang pelik pe kebenda nya aku jadi sebab anak lambat cakap. Untuk pengetahuan semua, aku cuma duduk rumah goyang kaki, tidur, makan dan mandi bersama keluarga tercinta. Yes aku doplopat jam dengan anak aku. Dan aku bahagia (eh eh tetiba)
Sebagai anak lelaki, penerimaan budak lelaki ni berbeza. Tak sama dengan anak perempuan. Beza dia, boys learn dengan cara main. While the girls, ko boleh ajar bercakap dengan cara banyak bercakap dengan dia.
Yang aku pulak seorang mak yg punya 2 taik lalat tepi mulut. pok pek pok pek siang malam pagi petang. Tak cukup dengan faiq, aku sambung plak ngan apaknya. Tak response takpe..apeade…